VoLTE

Voice over LTE, eller helt enkelt samtal över 4g-nätet, gör att du får bättre samtalskvalitet, snabbare samtalsuppkoppling och möjlighet att surfa och snacka samtidigt. Det tycker vi är riktigt toppen!

Nu har vi påbörjat resan!

VoLTE på tekniska

VoLTE betyder Voice over LTE. LTE är ett annat namn för 4G, och VoLTE betyder helt enkelt alltså att samtalen går över 4G nätet.  I dagsläget går alla samtal med Vimla över 2G-nätet (som inte stödjer mobildata) eller 3G-nätet (med helt okej anslutning till mobildata). Under samtalet är telefonen alltså ansluten till ett nät med ingen, eller bara helt ok anslutning till mobildata, vilket gör att det många gånger inte går att surfa samtidigt. 

VoLTE på normaliska

VoLTE gör helt enkelt så att du kan surfa på ultrafräs i 4G-nätet samtidigt som du pratar i telefon! Legitimera dig medan du pratar med banken? Inga problem. Leta upp vilken adress du ska till medan du förklarar varför du är sen? Kör på! Scrolla runt medan du lyssnar på den där kompisen som pratar liiite för mycket? We got you!

Ja dessutom får du bättre samtalskvalitet, snabbare samtalsuppkoppling och inga fler problem med telefonens byten mellan de olika nätverken.

För att du ska kunna ha VoLTE på din telefon krävs det att den kan ansluta till 4G-nätet.

VoLTE har till en början lanserats för följande tillverkare:

Apple: iPhone 7 och senare

Samsung: Nya modeller har VoLTE vid lansering och äldre modeller som kan uppdatera till mjukvaruuppdateringen ”One UI 4” har VoLTE.

Sony: Xperia 1 IV och Xperia 5 IV (High-end modeller som lanseras 2022 och senare har VoLTE)

Xiaomi: 12, 12 Pro och senare modeller

Google: Pixel 7 och 7 Pro

Motorola: Telefoner släppta juli 2021 och senare

Doro: 4100H, 5861, 6821, 6881 och 8110

Vi kommer successivt att lansera VoLTE för fler tillverkare och modeller. Vi har pågående diskussioner med samtliga telefontillverkare och just nu täcker vi över 80% av våra användares telefoner.

Informationen uppdateras löpande här när fler telefoner har officiellt stöd.

Nej, att bara ringa samtal över VoLTE förbrukar ingen surf. Om du själv surfar under tiden du är i ett VoLTE-samtal förbrukas lika mycket surf som när du inte är i samtal, VoLTE ökar alltså inte förbrukningen på något sätt.

Nej, precis som vanliga samtal ingår VoLTE-samtal kostnadsfritt i ditt abonnemang.

Det enklaste sättet att testa om VoLTE är aktivt och fungerar som det ska är att ringa ett samtal och titta på telefonens skärm. Står det 4G, LTE, eller VoLTE högst upp på skärmen betyder det att du ringer med VoLTE!

Just nu fungerar VoLTE endast i Sverige.

Hur aktiverar jag VoLTE?

Listan uppdateras löpande när fler modeller får tillgång till VoLTE

Se först till att din telefon är fullt uppdaterad.

iPhone: Gå till inställningar > Välj mobilnät > Välj alternativ för mobildata > Välj röst och data > Aktivera VoLTE och se till att du är på 4G-nätet.

Samsung: Gå till inställningar > Välj anslutning > Välj mobilnätverk > Välj LTE-röstsamtal genom att dra reglaget till höger.

Sony, Motorola & Doro: Öppna Appar > Välj Inställningar > Klicka på Nätverk och internet > Klicka på Mobila nätverk >  Aktivera VoLTE genom att dra reglaget åt höger.

Xiaomi: Gå till Inställningar > Klicka på SIM-kort och mobilnätverk > Klicka på SIM-kortplatsen där du har Vimla-SIM-kortet > Aktivera VoLTE

Google Pixel: Inställningar > Nätverk och internet > Mobilt nätverk > Avancerat > Aktivera 4G-samtal

Klart! Eventuellt kan du behöva starta om telefonen, och sen är det bara att ringa samtal i toppkvalitet hela dagen lång!