← Tillbaka till bloggen

Historien om Zelda började 1986 när Nintendo släppte den första utgåvan av TV-spelet som kom att ändra TV-spelskategorin för evigt. Sedan dess har totalt 18 Zeldaspel sett dagens ljus. Spelet följer riddaren/äventyraren Link i hans jakt att rädda riket Hyrule och framförallt rädda prinsessan Zelda som spelet fått sitt namn av.

Jag är en klassisk girl gamer. Det är TV-spelen som är lugna och avslappnande som jag fördriver min fritid med. Däribland Animal Crossing och Disney dreamlight valley, för er som har lite koll på spel och spel. Men om vi ska prata favoriter och ett spel jag rekommenderar alla, i nästan alla åldrar. Då är det Zelda: breath of the wild. Ett spel som för mig var så uppslukande och nästan en sorg när jag till slut spelade klart det.

Zelda: Breath of the Wild var i sig ett eget genombrott och spelet som jag kontinuerligt rekommenderar till alla mina kompisar. Detta är inget Mario-spel, det är inte Fortnite. Det är överleva, lösa gåtor och självklart lite slåss mot monster. Allt du ser kan du utforska och spelet känns som det aldrig tar slut.

Det här inlägget är min (kanske något tidiga) recension och första impressions av Zelda: Tears of the kingdom. Den är till er som likt mig har väntat på att spelet ska släppas, men som kanske känner att prislappen 599 kr är lite för hög, och vill bli försäkrade om att ni gör ett bra köpbeslut. 

Först och främst vill jag understryka att det här är en väldigt bias recension. Detta är kult för mig, spelet har gått varmt i mitt Nintendo Switch och har spelats tillsammans med min mamma och lillebror. 

Tolfte maj 2023: Lansering Zelda: Tears of the kingdom

Jag, tillsammans med miljoner människor runt om i världen, satt bänkad när Zelda: Breath of the wilds uppföljare Zelda: Tears of the kingdom äntligen släpptes. Där stod jag, nu 26 år gammal, utanför Elgiganten 09:55 och en väntan på närmare sex år var äntligen slut. Det var dags att ge sig in i en ny värld, större än den tidigare. Jag traskade fort hem för att dra ner persiennerna och sätta i det lilla kortet i Nintendo Switch-konsolen. Det här är nog det enda året jag är lite ledsen att sommaren och solen har kommit så fort.

Första scenen visas upp på tv:n och rysningar sprider sig över hela kroppen. Bara ljuden, Zelda och Link hade nog fått min nostalgisjäl att säga perfektion”. Men… MEN! Jag säger det inte än. Det måste nog grottas lite i det tills jag helhjärtat kan säga det. 

Right of the bat, vad handlar det om egentligen?

När Link och Zelda under en expedition av misstag väcker den stora elakingen Ganondorf försvinner Zelda mysteriöst. Link vaknar ännu en gång och behöver samla sina vänner för att rädda Zelda och samtidigt rädda Hyrule. Precis som i Breath of the wild börjar du från noll och första prio är att hitta nya vapen, kläder och en hemstation.

Världen är mycket större än den varit tidigare. I breath of the wild hade du ”bara” en massiv landmassa att röra dig på. Men i Zelda: tears of the kingdom har du nu fler lager: himlen, jorden och underjorden. Himlen har en hel skärgård med olika öar högt uppe i luften med uppdrag och tempel att ta sig igenom. Underjorden är becksvart och lika stor som överjorden med lika många gåtor och hemligheter. Den påminner mig starkt om upp-och-ner-världen i Stranger things.

Vad är ett fantasyspel utan magi och extraegenskaper? Ingenting, så självklart får Link fyra nya fantastiska egenskaper. Ultrahand, Fuse, Ascend, Recall, och Autobuild.
Ultrahand: där du har möjlighet att flytta på objekt och klistra dem samman.
Fuse: där du kan klistra fast objekt på dina vapen och sköld.
Recall: den bästa egenskapen om du frågar mig. Möjligheten att kunna hoppa och ta sig upp genom olika material. Om du till exempel står vid en klippa behöver du inte klättra upp för bergsväggen, utan kan enkelt hoppa och ta dig igenom en klippavsats för att komma till toppen.
Autobuild: är som ett recept där du har möjlighet att snabbt sätta ihop objekt du har byggt med hjälp av ultrahand.

Ska vi prata nity grity-detaljer som upplösning och reaktionshastigheter?

Personligen så är inte upplösningen eller hur snabbt spelet reagerar ett stort problem då jag snällt spelade igenom första spelet utan några konstigheter. Nu när jag nyligen har spelat Hogwarts Legacy som har extrem hög upplösning och reaktionshastigheter, har jag samma uppfattning. Jag skulle säga att Zelda tar igen med sin fantastiska storyline och helt magiska landskap. För mig spelar det ingen roll att det inte är 4K och glasklart för det är ju ändå Zelda, i en värld som är unik.

Några features som fått hjärtat att slå lite extra!

KOROKS IS BACK! Absolut en kontroversiell åsikt, men oj vad dessa små varelser som gömt sig under stock och sten gjort mig lycklig i första spelet. De har dessutom lagt till en feature där du behöver para ihop koroks som tappat bort varandra. Det är nästan min största highlight med spelet. Utöver det finns det tre gånger så många tempel med gåtor och pussel, vilket är det som drog mig in i Breath of the wild. De har utvecklat dialoger så de är längre och gjort fler sidoävenyr vilket är perfekt för mig som är något mer intresserad av att hjälpa den lilla bybon att vinna ett val eller hjälpa bonden samla sina kycklingar.

Zelda: Tears of the kingdom

Vad kunde varit bättre?

Om(!) jag ska säga något som jag inte tyckte så mycket om, så är det byggaspekten. Gud vad det ska byggas, allt ska byggas. Det är absolut ett hjälpmedel i spelet, men jag känner att det eventuellt har gått till överdrift. Föregående spel handlade primärt om äventyr och utforska, medan här känns det lite för mycket som Minecraft. Läser man däremot runt lite på internet så ser man att fler uppskattar denna delen av spelet och något de saknade i föregångaren… så tja, smaken är som baken. 

Avslutningsvis

En perfekt blandning av nytt och gammalt i Zelda: Tears of the kingdom. Det nya Zelda verkar verkligen bli vad du gör det till. Antingen får du ett fartfyllt äventyr där det handlar om att skapa kontakter, samla frukter, bär och koroks eller, för er som är lite busiga av er, hitta de mest brutala sätt att skjuta koroks i luften. Oavsett rekommenderar jag det här spelet minst lika starkt som föregångaren. Både för er som har spelat Zelda innan och för er som aldrig har sett det tidigare. Prislappen är verkligen justified. Du får ett tre gånger så stort spel med inte bara ett stort äventyr, utan hundratals mini-äventyr i ett spel. Absolut värt varenda krona!

Slutliga recension: Perfektion, 💚💚💚💚💚 av 💚💚💚💚💚