← Tillbaka till bloggen

Har du också följt den digitala flocken och köpt en ny mobil liiite tidigare än vad du egentligen har behövt? Kanske har du, precis som jag och som så himla många andra av oss, snabbt löst ut en ny mobil med haken att du har behövt förlänga en trist bindningstid. Det är inget konstigt med det, vi har alla varit där och i stunden tänkt att det är en schysst deal. Men – plot twist! Den allra bästa dealen är faktiskt schysst mot både plånka och miljö, och du slipper dessutom bindningstiden när du armkrokar dig med oss.

Låt mig nu tillsammans med dig bryta en gammal trend och inspirera dig att tänka i nya mer hållbara banor och vanor. Kanske kan jag komma med ett eller två nya tips även till dig som redan tänker hållbart kring ditt liv med mobilen. Men sak är i alla fall säker – och det är att använda samma mobiltelefon så länge som möjligt är en riktigt win-win både för din plånbok och för vår miljö.

Skala av eller skala på? Använd alltid mobilskal och skärmskydd!

No matter hur försiktig du är så finns alltid risken att din mobil glider ur handen och slår i backen innan du hinner väcka dina Spindelmannen-reflexer och fånga den i farten. Skal och skärmskydd är dina och din mobils bästa vänner, som inte bara räddar din mobils liv utan även dig från onödig huvudvärk och dyra reparationer. 

Skärmskydd finns att köpa i både glas och plast och de kommer med olika för- och nackdelar:

  • En stark fördel med ett skärmskydd i glas är att glasskyddet brukar vara härdat och därför repas det inte lika lätt som ett skärmskydd i plast. Glasskyddet är också tåligare mot fall men tenderar att oftare behöva bytas ut ifall olyckan är framme då det kan bildas sprickor i glaset. Då är det alltid bra att vara snabb med att byta ut det för att säkerställa att din mobil har ett fullt skydd och för att undvika att det fastnar smuts i sprickorna.
  • Ett skärmskydd i plast är i regel billigare och skyddar också väldigt bra mot sprickor vid fall. De billigare alternativen är dock inte lika bra på att skydda telefonen från repor, men det finns plastskydd som under användning agerar självläkande mot repor. Häftigt tycker jag.

“Men what about looks?” tänker du när du inte hittar ett mobilskal som känns helt rätt, och så sneglar du mot din telefon som du valt att få i din favoritfärg. But don’t you worry little phone child, mitt favorittips här är att använda ett mobilskal som är genomskinligt. Då får du ett schysst skydd utan att behöva kompromissa designen (alltför) mycket.

Släpp loss ditt inre städfreak och rengör din mobil

Mobilen hänger med oss på det mesta idag – allt från att den vilar tryggt i handen när vi är på språng till nästa bussbyte, eller till stunden när vi låter den chilla på köksbänken efter att vi har fått feeling och testar ett nytt kladdigt(!) recept. Därför är det inte alls konstigt att den snabbt blir täckt av våra fingeravtryck och en massa fett. Det är dessutom inte heller ovanligt att damm och smuts från våra fickor och väskor fastnar i ladd- och hörlurskontakterna.

För att mobilen ska hålla sig så fräsch som möjligt under en så lång tid som möjligt så vill jag slå ett slag för att det är en riktigt bra idé att med jämna mellanrum rengöra den. Olika tillverkare har olika rekommendationer för hur man bör gå tillväga för att göra rent just deras mobiler, så kika gärna med just din.

Men ett allmänt bra tips från mig till dig är att använda en lätt fuktad mikrofiberduk samt att undvika rengöringsmedel med kemikalier i, som i värsta fall kan göra mer skada än nytta. Oops. Let’s not do it again.

Selfcare och tips för att ta hand om ditt mobilbatteri

Det finns en hel del myter och teorier om hur man bäst vårdar sitt mobilbatteri, men dagens mobiler är så pass smarta i sin ström- och batterianvändning att jag kommer att hålla mig till två nyckeltips:

  • Använd laddaren som följer med i boxen (om det följer med en laddare), eller använd en laddare från en seriös tillverkare. En mobilladdare är ett rätt komplex pryl som innehåller en hel del elektronik som syftar till att leverera “rätt” mängd ström till din mobil beroende på din mobils nuvarande batteristatus. En enklare modell kan sakna dessa inställningar, vilket betyder att din mobil får för mycket ström – något som i sin tur kan leda till att batteriet bryts ner snabbare och du får en sämre batteritid.

    Vissa mobiler erbjuder en inställning för optimerad laddning. Det betyder att laddningen inte går från 0% till 100% rakt av, utan att laddningen istället jobbar på ett så skonsamt och hållbart sätt som möjligt.
  • Försök att undvika att batteriet i din mobil blir överhettat, då ett varmt batteri tappar sin livslängd snabbare. Märker du att din mobil börjar bli varm så är det bäst att låta den vila en stund så att batteriet får kylas ner, och försök att aldrig ha den liggandes framme i direkt solljus. Så remember: i solen ligger du, inte din mobil.

När mobilbatteriet har vinkat bye bye forever och slutat funka

Så kan du enkelt byta ut det istället för att byta ut hela mobilen. Wow!

Hur noggranna vi än är med att vårda batteriet så går det inte att komma undan att Lithium-ion batterierna som sitter i våra mobiler har en begränsad livslängd. Eftersom dagens mobiler är så kraftfulla och får nya säkerhetsuppdateringar i flera år, så är det most likely att batteriet går i pension innan mobilen gör det. Då kan du bara lämna in den på service för att byta batteri istället för att byta hela mobilen. Den du.

När det väl är dags att byta ut mobilen så rekommenderar jag att du återvinner den som elavfall, eller att du pantar den hos en återförsäljare. Nyfiken på att lära dig mer om återvinning av mobiltelefonen? Läs Robins grymma inlägg om ämnet, han är killen med kollen.

Upp, upp, uppdatera din telefon!

Alla våra appar och operativsystem uppdateras regelbundet med olika säkerhets- och buggfixar. Genom att hålla mobilen uppdaterad så håller du den så säker som möjligt, helt utan ansträngning. Visst är det skönt att bara flyta med?

App-minimalism

Appar tar inte sällan upp sjukt mycket plats i våra mobiler, som tyvärr inte är obegränsade i deras utrymmen. Är lagringsutrymmet fullt så kan mobilen upplevas som slöare än vad den egentligen är – precis som du när du efter en tuff dag käkar chips under minst tre filtar i soffan.

En bra tumregel att förhålla sig till är att ha minst 5% av mobilens lagringsutrymme ledigt då detta ger dig lite spelrum och utrymme att hålla din mobil uppdaterad.

Kort sagt så vill jag avrunda med att säga att det finns sjukt mycket som vi själva kan göra för att boosta livslängden på våra mobiler. Idag är det vanligast att använda samma mobil i ca 2-4 år, men jag är en strong believer av att vi tillsammans kan öka medellivslängden på våra mobiltelefoner.

Är du trots alla grymma tips jag gett dig sugen på en ny mobil? Aj aj, men okej då. Då får du INTE missa att du som Vimlare kan köpa en nyrenoverad telefon i toppskick till ett unikt pris hos Renewed. Wowza!