← Tillbaka till bloggen

Visst är vi väl överens om att den bästa kameran är den som vi bär med oss? Själv har jag alltid med mig min mobiltelefon när jag är på språng. Just därför kommer jag dela med mig av mina bästa tips och tricks för att ta bättre bilder med mobilkameran – så att du kan bli ett proffs på att fånga och föreviga ögonblick.

Till att börja med så är ett superenkelt trick för att ta mer krispiga bilder att göra rent linsen på mobilkameran innan du använder den. Din telefon hänger mycket i dina fickor och kanske till och med i din väska, och när den ligger där oskyddad blir den lätt smutsig av fingeravtryck och ludd.

Genom att snabbt putsa upp den så kommer du att få snyggare och skarpare bilder i ditt galleri.

Rutnätet är din bästis

Rutnätet, eller gridden som den också kallas, kan du enkelt aktivera i din telefon för att ta schysstare bilder. Med rutnätet aktiverat är det verkligen superenkelt att placera objekt i en specifik del av bilden.

Tänk att du står på en strand och ska ta en bild på solnedgången. Då kanske du vill att vattnet ska ligga rakt på bilden. Då är rutnätet ditt allra bästa verktyg för att få en så rak och fin bild som möjligt.

I  bildexemplet nedan används rutnätet för att placera trappan så att trappsteget ligger rakt horisontellt, och för att lamporna ska vara centrerade och ha lika mycket avstånd till väggen. 

Fokus och exponering är inte så hokuspokus som det låter

För att sätta ett schysst fokus i dina bilder så klickar du bara på det objekt som du vill fotografera på skärmen. Om du vill ta en bild på en person i en miljö kan du klicka på ansiktet på den personen innan du tar bilden. Då kommer din telefon att justera fokus och exponering efter personens hudton och ljus.

Var försiktig med zoomen

Det finns olika typer av zoom: digital zoom och optisk zoom. 

Digital zoom funkar på så vis att din mobiltelefon digitalt förstorar bildytan i mitten av bilden som du tar och gör den större. Den optiska zoomen i mobiltelefonen funkar lite annorlunda då du rent optiskt gör det som du vill fotografera större. 

I mobiltelefonen har du ingen regelrätt zoom i den bemärkelsen att du sömlöst kan zooma ut och in rent fysiskt utan att tappa bildkvalité. Det som du däremot kan göra är att du, på vissa telefonmodeller, kan “hoppa” mellan olika zoom-lägen där 2X / 3X / 5X är bland de vanligare. 

Kort förklarat kan man säga att den digitala zoomen ger betydligt sämre bildkvalité jämfört med den optiska zoomen. Därför rekommenderar jag att du undviker den digitala zoomen så långt det går om du vill ta så högkvalitativa bilder som möjligt.

Ha lite neggigt utrymme i dina bilder

Negativt utrymme är det utrymmet som finns runt ditt motiv. Varför det kan vara schysst med lite negativt utrymme i dina bilder beror på att det ger motivet lite kontext då det visar mer av omgivningen. Det gör att fotot ser mindre trångt och stökigt ut. 

Ett bra tips är att komponera bilden så som du vill ha den och sen ta ett litet steg tillbaka innan du tar den. Då får du automatiskt lite mer negativt utrymme i din bild.

Skillnaden mellan ljus och ljus

Ljus är helt klart en av de mer komplicerade bitarna när det gäller fotografering. Inom fotografering brukar man tala om att det finns två huvudtyper av ljus; naturligt ljus och artificiellt ljus.

Naturligt ljus är precis vad det låter som: ljus som förekommer utan mänsklig inblandning. Till exempel direkt solljus en solig dag, solljus som filtreras och dämpas av moln och dimma, eller ljuset från månen när det är mörkt ute.

Artificiellt ljus är ljus som kommer från icke-naturliga ljuskällor som exempelvis en blixt, lampa, gatubelysning och liknande. 

Resultatet av dina bilder kommer att påverkas av ljusförhållandena. Det bäsat tipset jag har är att testa och laborera dig fram till vilka ljusförhållanden som du tycker ger dig finast bilder. 

Några saker som kan vara bra att känna till är att när solen står högt och solljuset är som starkast så kan du få väldigt starka och osmickrande skuggor i dina bilder. Det kan vara en bra idé att vänta tills solljuset är lite svagare, eller tills det blir lite molnigt för att få ett mjukare ljus – vilket i sin tur ofta resulterar i en mer harmonisk exponering. 

Fotograferar du på kvällen är det är lite mörkare och du befinner dig i en stadsmiljö så kan du nyttja gatubelysning, neonskyltar och liknande för att skapa mer stämning i dina bilder.

Vinkeln is key

Vilken vinkel du väljer att fota från har en stooor betydelse för hur dina bilder blir.

Fotograferar du ovanifrån så ser objektet mindre ut, medan fotograferar du underifrån så ser objektet större och mer maffigt ut. 

Exempelbilderna nedan är tagna från exakt samma position, skillnaden är att bilden till vänster är tagen ståendes medan bilden till höger är tagen när man går ner lite och nästan står på knä.

Låt dina ögon leta efter ledande linjer och symmetri

Ledande linjer, eller leading lines, är linjer i en bild som som hjälper betraktaren att dras mot huvudmotivet. Det kan vara alltifrån en väg eller stig till ett staket eller en korridor.

Leading lines kan användas för att skapa en visuell känsla av en riktning från en del i fotot till en annan del. Se ett exempel nedan.

Ta bilder om något, inte av något

Det här tipset är lite luddigare än de tidigare tipsen. Att ta bilder om något och inte av något syftar på att det kan vara trevligt att sätta sitt motiv i ett kontext och inte låta motivet fylla ut hela bilden. 

Om du till exempel tar en bild av ett vattenfall kan det vara trevligt att få med lite av omgivningen för att på så vis sätta vattenfallet i sin miljö, vilket berättar en större story än en bild som bara visar vattenfallet. Tas omgivningen bort från fotot så säger bilden väldigt lite om var vattenfallet är beläget, hur stort vattenfallet är osv.

Samma tanke går att applicera om du tar en bild på en vän när ni sitter och fikar. Får du med lite av omgivningen runt omkring så berättar bilden en större story. Det ger mottagaren en känsla om var ni fikar, hur cafét ser ut, vilken stämning det är osv.

Bonustipset

Testa att använda något redigeringsprogram. Lightroom Mobile finns i en gratisversion och Snapseed är en favorit bland många mobilfotografer.