← Tillbaka till bloggen

Blä för mjuka paket. Om du vill bli årets päron där hemma har vi julklappen för just dig – presentkort på extra skärmtid! Och lugn i bussen, innan du går i taket och härjar om att ”det var bättre förr” tänkte jag förklara varför det är en så bra klapp.

Det finns många myter om barn och internet och jag är här för att slå hål på några av dem. Många tror till exempel att mycket skärmtid skulle göra barn mindre sociala. Det är som att vi mentalt är kvar i tidsåldern när skärmar bara användes av kufiga datanördar som är lite för gamla för att fortfarande bo i morsans källare. Så är det inte idag. Och så var det inte då heller för den delen.

I och med den tekniska utvecklingen har allt större del av vårt liv flyttats till den digitala världen. Vi umgås, skrattar, kopplar av, stöttar, snackar, lär oss och utvecklas online. Att problematisera eller begränsa det beteendet tror inte jag är rätt väg fram. Faktum är att den årliga rapporten Svenskarna och internet visar att hälften av alla barn mellan 8-19 år känner sig utanför på grund av för lite skärmtid.

Du kanske tycker att det var bättre på tiden när barnen byggde barkbåtar och gjorde kor av kottar istället. Och det är helt okej! Det var en fin tid. Men det var då och nu är nu. Idag umgås vi på helt andra sätt. Så skäm bort barnen med något de faktiskt vill ha i jul.

Presentkorten är tänkta att kunna användas när som helst dina barn vill ha extra skärmtid (dock inte innan läggdags). På baksidan finns stämplar som enkelt kan kryssas över, en timme åt gången, 10 timmar totalt. I paketet ingår också en handbok om barn och internet framtagen tillsammans med den prisbelönta forskaren Elza Dunkels. Elza har forskat om barn och unga på internet sedan slutet av 90-talet, är docent i pedagogiskt arbete och författare till boken ”Skärmstark”.