← Tillbaka till bloggen

Internets historia börjar faktiskt med ett L och ett O.

En dator i Kalifornien, närmare bestämt på universitet UCLA, skulle skicka iväg ett kommando som löd LOGIN. Som inte föga förvånande, kraschade datorn som var mottagare av meddelandet redan efter två bokstäver. Trots detta, är den 29:e oktober 1969 historiskt. Faktumet är att datorer hade nu börjat prata med varandra! Wips, så var den första byggstenen för internet skapat.

Det var faktiskt inte riktigt tanken att alla i hela världen skulle ha tillgång till nätverket, då det var det amerikanska försvaret som började att utveckla det hela. Grundtanken bakom var att bygga ett säkert nät som inte kunde slås ut av sina fiender. Det var dataforskaren Joseph Licklider som klurade ut denna idé redan 1962, som därefter alltså gick vidare till myndigheten i USA. Men om vi går framåt några år börjar nätverket att byggas, som kallades för Arpanet. Året 1969 blir Arpanet verklighet i samband med att det första meddelandet mellan två datorer skickas, och lite längre fram vid år 1971 skickas det första mailet ut. Galet!

Internet på 80-talet

Spola fram bandet ca 20 år och internet kommer till Sverige för första gången. Det är dock inte något som främst gynnar privatpersoner under detta årtionde, utan mer universiteten. Via något som kallas för “Sunet” kopplas olika Svenska lärosäten ihop för att bilda ett nätverk. Det tillät att forskare och studenter digitalt kommunicerade med varandra, för att bland annat skicka meddelanden och dokument mellan varandra. Riktigt häftigt faktiskt! Nu när man blickar tillbaka så kan man verkligen fantisera om att det kan vara en anledning till att Sverige ligger i toppen i världen vad gäller t.ex. utbildning. 

Slutligen kopplas det nordiska universitetsnäten ihop till något som kallas för “Nordunet”, och i slutet av årtiondet i December 1988, får våra universitet här i norden en lina till Princeton i New York. Helt fantastiskt med tanke på att det var för nästan 40 år sedan idag.

Internet på tidigt 90-talet

Det mest revolutionerande som hänt händer, dvs att wwwebben skapas. Tim Berners-Lee (preach) är den som tar fram systemet för adresser, URL:er och länkar. Helt plötsligt så sitter olika dokument och sidor tillsammans som ett nät! Självklart var detta fritt och gratis att använda, både för utvecklare och vi som skulle surfa. Det var dock i 1991 som den första webbplatsen lanserades, vilket var för forskningscentrumet CERN i Schweiz – som faktiskt finns kvar än idag!

1993 lanserades en webbläsare som kallades för Mosaic. Där kunde man även titta på bilder vilket skiljde sig från tidigare varianter som endast kunde visa text. Så nu tar det verkligen fart! T.om året därpå så mejlade Carl Bildt med Bill Clinton. Värsta grejen! Det satsas även ett större kapital från den svenska staten runt år 1994, närmare bestämt en MILJARD kronor, med syfte att satsa på teknik i bland annat i skolan. Det kommer även satsningar från svenska företag, där bla. tidningen Aftonbladet är allra först ut av tidningsbolagen. Till slut blir det så pass inne och hett att ha med en @-adress på sina visitkort, att alla företag “ska” ha en egen hemsida.

Vi närmar oss framtiden!

Åren som följer så dras det en kabel över atlanten som kan uppnå hastigheten 34 Mbit/s, som då ökar kapaciteten för Sverige rejält. Faktum är att det var vid den tiden den starkaste förbindelsen i världen, som tidigare var 6 Mbit/s. Inte illa!
Flashback grundas (som var en punktidning på denna tiden), och grundar sitt erkända forum året 1996. Dock var det först runt år 2000 som det verkligen tog fart, vilket idag är en av Sveriges mest besökta hemsidor. På andra sidan jorden, i Kalifornien, lanseras även en sökmotor vid namn “Altavista”, som faktiskt kom att dominera under flera år (gårdagens Google eller Bing helt enkelt!).

Svenskarna börjar lära sig att bygga egna hemsidor och faktum är att regeringen bestämde 1998 att den som införskaffade sig en persondator till hemmet skulle kunna få avdrag för denna. Inte illa va? Den så kallade IT-bubblan började även ta fart, där ett flertal bolag och företag började investera kapital i internetbolag vilket i sin tur gav dessa bolag möjlighet att utveckla vad som idag är något som vi tar för givet. Att ha en given stabil uppkoppling, inte bara mot internet, utan mot diverse media, appar, mail och inte minst till varandra. 

Web 2.0

Vi har under åren fått se sociala medier nästintill ta över internet och är något som många dagligen använder. Vill du se en bild på en söt hund? Instagram och Facebook är din bästavän. Vill du istället se en video på en söt hund? Youtubea! Vill du dela dina tankar och åsikter på nätet? Twitter finns alltid för dig. Eller har du glömt bort hur många stjärnor som finns i vår galax? Googla vet jag! Vi får dock inte glömma bort våra gamla trotjänare som idag inte finns kvar längre. Skype (som idag är Microsoft Teams) och finafina MSN<3 Det har banat vägen till många användbara verktyg vi använder oss av idag.

Robin reflekterar

Jag har varit på nätet så länge jag kan minnas. Jag växte upp med en vit plåtburk med tillhörande skärm till dator. Varje gång man skulle ut på nätet, som man fick använda varsamt back in the days, så fick man alltid det ikoniska ljudet till sig när man skulle koppla upp sig på sitt modem. Jag spelade mitt första datorspel (Counterstrike 1.6) som i princip bestod endast av väldigt pixliga karaktärer, hängde i Skype med mina kompisar och skrev till sina crushar på MSN. The good old days.

Idag har man all kunskap i världen i sin hand, i form av sin smartphone – som ansluter till nätet på en millisekund – och som kan ta fram och visa dig allt du skulle vilja önska dig. Det är en fantastisk utveckling och något som jag tror inte kommer att stoppa av. Man kanske trodde en gång i tiden att vi 2020 skulle ha flygande bilar och en mer futuristisk standard, men att man på 60/70-talet skulle tro att man kan ha videosamtal med sin käraste på andra sidan jorden när man vill, vart som helst – där endast ett tryck på telefonens skärm räcker – är inget jag tror att man kunde förutspå. Viva la internet säger jag bara!

Om du är sugen på att läsa vidare om smartphonens historia, så kan du göra det i ett annat av våra inlägg här.