← Tillbaka till bloggen

Ett gemensamt intresse för mig och min mamma är odling. Så det var inte så konstigt när min mamma ringde upp mig och tipsade om en helt ny metod att odla på. Det som hörde till ovanligheten var att det var helt utan jord! Metoden heter hydroponisk odling och tipsen var alldeles för bra för att jag skulle hålla dem för mig själv. 

Vad är hydroponisk odling?


Jo, så här är det. Hydro betyder vatten och ponic är grekiskt och betyder arbeta, alltså arbetande vatten. Det låter säkert enkelt, men riktigt så enkelt är det inte. Hydroponisk odling är som ett eget ekosystem och perfekt för dem som 1) inte har gröna fingrar 2) bor på liten yta 3) är sjukt otåliga. Jag skulle kategorisera mig på de två sista. 

Ni har säkert sett de färdiga hydroponiska kitten som för mig kallas “lägenhetsodling”. Dessa är hydroponiska odlingskit där allt är ihopbyggt med en lampa, en plantkorg och vattentank. Supersmidigt, absolut. Men dyrt. Så hur kan man göra det billigare och enklare?

Istället för att lägga mellan 600-1500 kr på de färdiga odlingskitten kan du göra en hydroponisk odling med ditt gamla mjölkpaket. Här snackar vi återanvändning på hög nivå.

Det här behöver du:

  • Odlingsplugg: ca 149 kr för 40 st på Granngården. 
  • Korg till pluggen: 29 kr för 6 st på Bygghemma
  • Kniv/sax för att skära ut ett hål
  • Frön: basilika, salladslök, ruccola eller annan typ av sallad är perfekt!
  • Flytande näring, allra helst anpassad för hydroponisk odling
  • Mjölk- eller juicekartonger, väl ursköljda, 1,5 liters eller 2-liters

Steg 1: förbered din kruka/behållare


Det klassiska viset är att använda ett mjölkpaket, men det går lika bra med alla typer av kartonger. Plast går också bra, till exempel ett glasspaket. Det enda min mamma sa om plastpaketen är att det är svårare att göra ett passande hål. Men har ni verktygen hemma så go for it! Glöm inte att diska ur behållaren ordentligt. Vi vill inte få med några oönskade bakterier i våra odlingar.

Rita av innermåttet på platskorgarna/plastkorgen på dina färdigdiskade behållare. Skär därefter ur hålet så att den passar korgen. Det är viktigt att det är innermåttet och inte yttermått. Är det yttermåttet kommer korgen trilla genom behållaren. 

Steg 2: Så dina frö


Blanda ihop din vätska. Följ måtten för andel vatten vs flytande näring på flaskan. Ett tips är att skaffa en flytande näring specifikt för hydroponisk odling – den rekommenderas starkt för er som tycker att det här är svårt.
Häll i vätskan så att det bara är en liten del av underdelen av korgen som når vatten. Detta för att rötterna ska få syre.

Placera din korg med din plugg i hålet. Låt pluggen suga åt sig ordentligt. Du kan se att pluggen ändrat färg och är blöt när du rör den. Då kan du lägga i dina frön. Vill du börja enkelt? Starta med basilika, det gror enkelt och fort.

Steg 3: Underhåll din hydroponiska odling


Nu kommer det tråkigaste enligt mig. Vänta och vattna. När du vattnar så häller du inte bara rakt på, utan lyfter ur korgen. Detta för att se till att det bara är vatten i botten av din behållare och att rötterna får det syre de behöver.
Se till att plantan får solljus också. Fönsterbrädan är den mest optimala placeringen. 

Thats it!
Låter det enkelt? Det tycker i alla fall jag som mindre tålmodigt väntar på min beställning av pluggar och korgar. Det kommer att kännas lyxigt att ha färsk sallad, basilika och annat jag lyckas odla hydroponiskt nu när inflationen är skyhög. Kanske kommer det ett nytt inlägg inom kort hur det har gått för mig och vilka typer av plantor som inte gick vägen.

Jag önskar er nu all lycka till och hoppas allt gror för er!

En extra shout out till min mamma som varit och är min go to expert-odlare.