← Tillbaka till bloggen

Utvecklingen för våra kära trotjänare sker fortsatt i rask takt, och även om förra årets telefonmodell skiljer sig allt som oftast smått från årets nya modell, så är det enkelt att “vill ha”-beteendet bråkar till det för oss. Du är inte ensam om det. Det är okej. MEN, det är något i anslutning till detta som jag skulle vilja ta upp idag – och det är att INTE glömma återvinna din gamla telefon!!

Idag är det viktigt och även trendigt att vi tänker allt mer på hur vi kan återanvända och återvinna diverse saker vi gör oss av med – allt från kläder, hemelektronik, möbler och även mobiltelefoner. Det sistnämnda skulle jag vilja påstå är något som är av yttersta vikt, då mobiltelefoner kan innehålla, likt andra elektriska enheter, ämnen som är av det giftiga slaget för naturen, miljön och för oss härliga varelser som lever här i världen. Det kan vara allt från nickel, bly, kvicksilver och krom – något vi inte vill att någon ska få i sig. En telefon består idag av ca 80% återvinningsbart material. Visst är det toppen om det kan användas till att skapa något nytt? 👊

Hur återvinner man sin mobiltelefon då?

Jo, idag finns det som tur är flera olika ställen där man kan återvinna sin telefon. En väldigt enkelt och helhjärtat process faktiskt. Du kan t.ex. återvinna telefonen hos en återförsäljare, operatörer samt även på en återvinningscentral som hanterar elavfall. Ett exempel på detta är Vimla! Vi har ett samarbete med Renewed som gärna hjälper till att återvinna din telefon, i samma veva som du väljer att köpa en återvunnen telefon från dom till en riktigt schysst slant. En vinst för plånboken och naturen, dubbelt upp! Faktum är, även om det finns olika skick på begagnade telefoner, så brukar nytelefons-känslan kvar i.om. att telefonerna blir härligt renoverade och lika fräscha som helt nya sådana. 💯

Du kan självklart även sälja telefonen eller föra den vidare inom släkten, vilket är en del av återanvändandet. Hur du än beslutar att göra, glöm INTE att rensa telefonen på dina filer och data innan du återvinner den. Privatliv är viktigt och inget som man själv vill eller ska råka läcka ut till någon annan, eller hur!!
Hur du går tillväga för att rensa din värdefulla data, även kallat en fabriksåterställning, som finns på telefonens lagringsutrymme är enkelt att hitta genom en simpel googling – men tänker att jag passar på att länka för iPhone och Samsung när jag är i farten:
iPhone
Samsung

Kom ihåg att säkerhetskopiera telefonen innan ifall något skulle gå fel på vägen, samt spara ner det du vill ha kvar! Bilder, ljudklipp, meddelanden osv är något som brukar vilja ha kvar och även ha med till den nya mobiltelefonen. 📲

Jag orkar inte läsa allt det här, kan du bara summera allt för mig? ☑️

Okej, okej. Här en checklista till dig om du ska byta mobil och tänker återvinna din gamla enhet:

  • Spara ned den data du vill behålla från din gamla telefon.
  • Radera all data från/fabriksåterställ din gamla telefon.
  • Återvinn din gamla telefon!! Vart du gör det är upp till dig – var säker på att det är på rätt sätt bara, så länge du gör det. Viva la välmående för världen!
  • (Valfritt) För över den sparade datan till din nya telefon. Med det gjort kommer det nya – känns som det gamla med en ny touch! Instruktioner om hur du för över din “gamla” sparade data till din nya telefon, är något som ska följa med din telefon.