Allt om 5g och riktigt snabb mobilsurf

Nämen halloj, ser ut som att du är nyfiken på 5g. Sjukt bra val! Låt oss dyka rakt in och bryta ner vad det verkligen innebär och varför det är en schysst grej att ha in mind när du väljer mobilabonnemang.

5g – the short story

Den femte generationens mobilnät är den senaste uppdateringen inom mobilnätet. Jämfört med 4g är 5g både snabbare och pålitligare. Tänk att helt plötsligt kunna streama 4K-filmer på din mobil utan buffring, eller att kunna spela tunga onlinespel utan fördröjning. Låter underbart, eller hur? 🙌 Dessutom har 5g en riktigt cool potential att revolutionera hur vi kopplar upp och interagerar med digitala tjänster.

Hur skiljer sig 5g från 4g?

Både 4g och 5g har sina fördelar, men det allra bästa med 5g är att du kan surfa mycket snabbare. Du kan också enklare hantera flera enheter samtidigt utan att det laggar. Så om du ibland blir galen på att din mobilsurf är långsam när du internetdelar till din laptop, kan 5g vara lösningen för dig (och alla världens goda humör).

Tekniskt om 5g (utan krångel)

Utan att vi ska bli alltför tekniska här, så bygger 5g på högre frekvensband, vilket i grunden betyder att det kan överföra mer data snabbare. Vi snackar alltså realtidskommunikation. Med 5g kan enheter kommunicera med varandra så snabbt vi knappt hinner blinka. Svarstiden rör sig alltså från dagens 25-35 millisekunder till bara några få millisekunder.

Sen har vi det här med ”Internet of Things” (IoT). Med 5g blir det möjligt att koppla upp ännu fler enheter, vilket i sin tur betyder att ditt kylskåp, din kaffebryggare och till och med din garderob kan vara uppkopplade. Så när du är på väg hem från jobbet kan du med ett knapptryck starta din kaffebryggare direkt från din mobil. Det är lite som att beställa en latte i en app, fast både billigare och smartare.

5g i Telenors nät

Vi använder 5g i Telenors grymma nät. På täckningskartan kan du kika på hur täckningen ser ut där du tänker använda ditt abonnemang. Kartan har tre olika nivåer för bastäckning, god täckning eller mycket god täckning för 2g-, 3g-, 4g- och 5g-nätet. Under kartan finns förklaringar på vad de olika nivåerna betyder för ditt abonnemang.

Skaffa Vimla!

Alltid med en välkomstpresent på köpet <3

Hero image